Wordpress

Sidor och blogginlägg relaterade till ämnet Wordpress som är det CMS vi i första hand använder för webbutveckling. Wordpress är en kostnadsfri plattform med öppen källkod.

En fingervisning är att utvecklingskostnader för att bygga avancerade och kundanpassade webblösningar på plattformen uppgår till ungefär hälften jämfört med de vanligaste licensprodukterna eller proprietära programvarorna. Som rocknroll för näringslivet.

Utvecklingen framåt

Wordpress grundare Matt Mullenweg drivs av tanken på att demokratisera världen. Han är djupt influerad av Gutenberg. Därför har han döpt sin skapelses kommande nya användargränssnitt efter boktryckarkonstens upphovsman. Under Wordcamp Europe 2017 presenterade Matt Mullenweg nyheten själv.

Mycket har hänt sedan dess. Gränssnittet Gutenberg och den förhållandevis nya blockeditorn från version 5.0 har gjort Wordpress enklare, mer likt Medium och Wix, för nya användare och redaktörer. Hela upplägget har också påverkat hela 43 procent av världens publika webbsajter. Det är siffran för Wordpress marknadsandel i världen.

Vill du följa utvecklingen av Wordpress och WooCommerce (från moderbolaget Automattic) på nära håll så är svenska nyhetsbrevet WPSE en utmärkt källa till kunskap.

Webbutveckling för Svensk Kooperation

Digitalt design- och utvecklingsprojekt för att visa det kooperativa företagandets roll, storlek och styrka i svenskt affärsliv.

svenskkooperation.se

Se hela kundcaset Svensk Kooperation

Wordpress 4.5 Coleman

Sajten går nu på Wordpress 4.5 Coleman. Flera av förbättringarna rör formateringar i visuella editorn och customizern som jag nästan aldrig använder. Det bästa tycker jag är under-huven-förbättringar för bland annat bildkomprimeringar.

Nu tog jag faktiskt en backup före uppdateringen. Rekommenderat är att ha tre backuper sparade av databasen och temat.

Wordpress 4.4 Clifford

Sajten går nu på Wordpress 4.4 Clifford. Roligt att WP:s nya standardtema Twenty Sixteen liknar mitt eget tema med sina markerade feta linjer. Utveckling av API:et, bättre responsiv bildhantering och flera automatiska inbäddningar från andra medietjänster tillhör också nyheterna.

För övrigt har jag inte gjort så mycket nytt på min egen sajt sista tiden. Har labbat lite med Tabby Responsive Tabs. Verkar vara en bra och enkel plugg som är lätt att css-styla när tabbar behövs på en sida.