Varumärkes­associationer som driver försäljning

Konsultbolaget Evidence (numera NoA consulting) genomförde under 2014–2016 en metastudie som visar vilka varumärkesassociationer som generellt driver försäljning. Topp- och bottenlistorna är intressant läsning. De skjuter hål på fördomar om vilka argument som förmodas funka bäst.

Varumärkesassociationer som driver försäljning
Tänker du att det är bra att vara unik? Tänk igen. Foto: Harper Thomanson.

Studien är en sammanfattning av hela 80 st B2C-studier i sju länder (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, UK och USA) inom bland annat telekom, transport, FMCG, restaurang, kläder, bostad, hotell, försäkringar och finasiella tjänster. Totalt lyfter studien fram cirka 200 olika säljdrivande varumärkesassociationer varav 60 av dem återkommer i fler än fem kategorier.

För att få komma fram till människors verkliga drivkrafter använder Evidence sitt analysverktyg Trax. Listorna presenterades av Dan Landin från Evidence under seminariet Bang for the Buck i oktober 2016.

Inverkan på försäljning, topplistan

 1. Passar mig
 2. Tryggt val
 3. Hög kvalitet
 4. Trovärdiga
 5. Bra rykte
 6. Ärliga
 7. Kunniga/Kompetenta
 8. Genuina
 9. Personliga
 10. Professionella
 11. Skräddarsydd produkt/tjänst
 12. Trevlig/hjälpsam personal
 13. Enkelt att köpa/vara kund/använda
 14. Pålitligt
 15. Erfarna
 16. Omtänksamma
 17. Bryr sig om kunden
 18. Bra produkt/tjänst
 19. Bra service
 20. Gör livet enklare

Inverkan på försäljning, bottenligan

 1. Varma
 2. Unik produkt/tjänst
 3. Roliga/Kul
 4. Moderna/Nytänkande/Innovativa
 5. CSR/Miljö
 6. Coola
 7. Gemenskap
 8. Traditionella
 9. Identifikation
 10. Sociala
 11. Ödmjuka/Jordnära
 12. För alla
 13. Passar barn
 14. Folkliga
 15. Generösa
 16. Konsumtions-/Använd­nings­situation
 17. Ofta nyheter
 18. Smarta/Intelligenta
 19. Lättsamma/Lekfulla
 20. Billigt

Listorna visar associationer som förekommer i minst fem olika kategorier.

Detta är generella listor som inte gäller för något enskilt varumärke eller en särskild kategori. Men listorna visar ändå att det kan finnas skäl att omvärdera sin kommunikationsstrategi och utformningen av sin marknadskommunikation.

Läge att omvärdera?

Intressant är till exempel att »enklare liv« kommer sist i topplistan och att »unik produkt/tjänst« ligger på andra plats i bottenligan. Enkelhet är ofta ett standardargument i reklamen. Och många företag är oerhört stolta över sin unika produkt. Säljer det? Kanske inte så bra som du tror.

Som du ser är inte pris med på topplistan. Däremot ligger »billigt« absolut längst ner i bottenligan. Det är den varumärkesassociation som har minst betydelse av alla. Säkert en tankeväckare för många. Det stöder samtidigt tesen om att allt varumärkesarbete går ut på att ladda värden, inte urholka med prisargument.

Nyfiken på mer?

(Det här blogginlägget har lästs 26585 gånger.)

Inspirationsbrevet Maslow

  Maslow är vårt inspirationsbrev om marknadskommunikation och varumärkesutveckling. Det publiceras nån gång i månaden. Du kan avsluta din prenumeration när du vill. Läs mer om hur dina personuppgifter hanteras.