Med tv-serien The Americans som förlaga byggde vi upp en responsiv temabild för webbpublicering. Vi använde oss av tre ljuskällor, kolsyrerök och ett eget specialbyggt rum. Två bilder monterades slutligen ihop till en.

Fotograf Niklas Palmklint och jag har jobbat ihop i flera år nu. Niklas är specialist på människor. Särskilt de som befinner sig framför hans lins. Att få fram deras karaktärer i bild. Han är också majestäten av ljussättning och brukar upplysa sina elever i ämnet på Berghs och Fotoskolan.
Vi hade länge planerat att jobba tillsammans med ett eget bildexperiment i studion. Nu skulle det äntligen bli av. Idén var att återskapa en filmisk känsla från en bild till tv-serien The Americans.
Bildkomposition med ljussättning för responsiv webbpublicering
Bilden skulle fungera som bakgrundsbild till den här webbsajtens startsida. Så ett av villkoren var utrymme för rubrik och underrubrik. Bilden skapades redan från början med den förutsättningen. Och givetvis responsivt och levande, det vill säga med alla skärmbredder i åtanke.
Även ljuset, bestående av tre ljuskällor, sattes med webbpubliceringen som utgångspunkt. Vi läser från vänster till höger. Här kunde vi välja att öppna eller stänga läsningen med hjälp av ljuset. Mer om detta senare.

Bildens story
Bilduppgiften vi gav oss själva var att få fram samma typ av känsla som i förlagan. Karaktärerna från förlagan är agenter, och tycks befinna sig i en spänd situation som kräver deras odelade uppmärksamhet. Troligen står de inför en kalkylerad risk, en strategisk utmaning, där de närmar sig en person eller ett problem.
Något jag i högsta grad kan relatera till i arbetet med kommunikationsstrategi och marknadskommunikation.
Osäkert om agenterna rör sig framåt eller backar. Om jag skulle sammanfatta bilden med ett ord så skulle det vara närvaro. Närsomhelst kan scenen i bilden förbytas till ett inferno av eld och smärta.
Två bilder i kombination
Efter analysen började Niklas och jag resonera om hur bilden skulle komponeras. Niklas var tidigt inne på att bygga upp rummet i studion med hjälp av rekvisita och props. Alltså göra två bilder. Den ena på rummet och den andra på objektet. (Vi begränsade oss till en enda agent i bild.) Därefter montera ihop dem.
Rummet
Första steget var bakgrunden. Rummet är mörkt så Niklas valde ett svart tygstycke som inte ger upphov till några skuggor.

Andra steget var väggarna. Här klädde vi in studion med hjälp av stora paneler. En av panelerna var mönstrad vilket kunde ge bilden liv, tyckte vi. Ett fruktansvärt tungt fönster användes på höger sida för att återskapa en trovärdig ljuskälla därifrån. Ljuset kunde passera genom fönstret precis som på förlagan.
Effekter
Det här med röken var ett speciellt kapitel. Det går naturligtvis att stjäla rök från färdigproducerade bilder och göra montage. Men Niklas ville göra det själv. Han stack iväg och köpte kolsyreis. Jag stack iväg och köpte handskar, vilket vi saknade för att kunna hantera den där isens ofattbart låga temperaturer.

Objektet
Slutligen objektet, agenten, som skulle vara i fokus. Både bilden på rummet och objektet hade samma kameravinkel för att få ljus och perspektiv att överensstämma. Niklas var bestämd med att ändra på förlagans ljussättning, där skuggan i ansiktet stänger läsflödet, eftersom rubriken skulle placeras på bildens vänstra sida. Ljus från höger där fönstret var, javisst, men det hårda ljuset skulle vara från vänster där läsrörelsen startade.

Ljussättning
Vi hade tre ljuskällor med olika uppgifter. Ett bakgrundsljus, ett ljus från fönstrets tänkta utsida och ett hårt ljus som skapar den stora högdagern från vänster sida.

Fotograferingens ordningsföljd
Den första bilden vi tog var på objektet. Niklas jobbade med ljusstyrkorna på kannorna tills han var nöjd. Det gällde förstås att få fram ett trovärdigt ansiktsuttryck också.
Därefter plåtade vi samma scen igen där objektet byttes ut mot kolsyreröken. Vi behöll samma kameravinkel och ljussättning. Vi kokade litervis med vatten för att få igång röken och satte igång fläktar för att få röken att sprida sig. Kolsyrerök är annars tung och lägger sig längs golvet.


Den färdiga bilden
Till slut monterades de två bilderna ovanpå varandra. Bilden med objektet är frilagd. Eftersom bilderna har samma ljussättning ser montaget fullt naturligt ut.


<picture>
-elementet. Bilden blir kvadratisk under 650px skärmbredd. Foto: Niklas Palmklint.
Du kan också kolla sajten på olika enheter i Google Resizer.
(Det här blogginlägget har lästs 23591 gånger.)