Kommunikation

Sidor och blogginlägg relaterade till kommunikation och marknadskommunikation som är huvudämne för den här sajten. Kommunikation kan övergripande delas in i två teorifält.

Processkolan

Processkolan som ser händelseförloppet som en transmission av meddelanden från en sändare till en mottagare. Processkolan talar ofta om kommunikation som misslyckad om meddelandet misstolkas.

Semiotiska skolan

Semiotiska skolan ser händelseförloppet som betydelse och tolkning av koder och tecken i en given kultur. Härifrån kommer uttrycket att »allt kommunicerar«. När du delar förståelsen för en kulturs koder och teckensystem så ökar graden av betydelse och gemenskap.

Bra och dåligt respektive tolkning

Generellt så har processkolan, som härstammar från Shannon-Weavers telegrafmodell, fortfarande ett starkt fäste inom exempelvis reklam. Där pratas det ofta om bra och dåligt, till skillnad från att analysera koder och tecken.

John Fiske

Om du är intresserad av kommunikationsteori är professor John Fiske ett bra ställe att börja på. Hans bok Introduction to Communication Studies (Studies in Culture and Communication) är sedan länge en given startpunkt för universitetsstudier i ämnet.

Se även International Journal of Strategic Communication.

Inspirationsbrevet Maslow

Inspirationsbrevet Maslow

Delar vi samma passion för kommunikation?

Eric Lindesvärd

Jag delar gärna nyheter, reflektioner, tips och idéer med dig ett par gånger i månaden. Ämnet för inspirationsbrevet är marknadskommunikation och varumärkesutveckling.

Det kan även smyga sig in en del om webbutveckling, Wordpress, innehållsproduktion och UX/UI som ligger mig varmt om hjärtat.

Du kan givetvis avsluta din prenumeration när du vill.

Bläcket som kunde tala

Blandade känslor.

För en dryg vecka sedan delades Sveriges främsta filmpris Guldbaggen ut igen. I år firade galan dessutom 50 år. Högtidligt värre. Mest värd att uppmärksammas tycker jag inbjudan var. Kreatörerna Jeremy Phang och Desiré Engström på Brindfors genomförde en briljant idé. De kokade ner rekvisita från teaterns värld, och personliga tillhörigheter från kända skådespelare, till ett historiskt bläck som inbjudningarna signerades med. Snacka om storymaking.

Berättelser formar framtiden

Robert Wongs film The Fiction of the Science.

När vi tänker på stories och storytelling, storymaking och storydoing och alla varianter på temat, så tänker vi ofta att det antingen har hänt eller händer nu.

Tänk om det är såhär i stället

Så funkar människan

Så funkar människan, artikel av David Brooks i DN

David Brooks är amerikansk författare, journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter.

På sidan fem i dagens DN skriver journalisten och författaren David Brooks mer om hur människor funkar. Ett ämne jag ständigt återkommer till, och som jag reflekterat mycket över den senaste tiden igen, bland annat här.

Detta tror jag vi behöver göra